Ciencia | elmundo.es (Galego)

A batalla para alcanzar os raios do sol é unha das características máis destacadas das poucas selvas primarias virxes que aínda están no mundo. As árbores e as plantas que lles habitan loitan por alcanzar un lugar privilexiado no dossel ou copa arbórea, máis de 30 metros de altura. Só os que alcanzan esa altitude atopan un buraco e sobreviven.

Nas selvas, o dossel é a casa dunha flora e unha fauna tan especializada e adaptada para vivir nestas condicións que é case imposible atopalos noutro nivel da selva. Este é o caso do Parque Nacional de Corcovado, no Pacífico Sur do país de Costa Rica, unha das últimas esquinas virxe do planeta, onde me atopo agora co obxectivo de observar un dos meus primates favoritos: a araña Monkey.

Despois dunha viaxe en barco polo río Sierpes, atravesando manglares e augas cheas de crocodilos, aterroi en Sirena Beach para atoparme con Breynand Ayala, un responsable do parque por máis de 15 anos. Alí presentámonos e pediulle que me levase ao lugar onde habitan os monos de araña, para comprobarme algunhas das características que fan que estes seres emocionantes destes primates e por que nos axudan a comprender o simian que todos nos levan dentro.

Camiñamos por varias horas para fuxir dos lugares máis visitados. Nas áreas fangosas que están formadas nas marxes dos ríos, atopamos un magnífico exemplar de tapir de durmir, que espertamos e avisando a nosa presenza virou a cabeza. Seguimos a non interromper a túa sesta máis. Na viaxe tamén houbo moitos tucanos e monos de cappuccino que nos seguiron coa súa curiosa mirada.

Breynand díxome que nesta área os cappuccinos poden cazar serpes venenosas grazas a unha habilidade para a que se necesitan varios Anos de adestramento. A estratexia consiste en estar inmóbil cando detectan un. Entón, eles saltan á velocidade do feixe para collelo pola cabeza e rasgar-lo lonxe dunha mordida.

Seguimos camiñando cara ao interior, onde a humidade que o chan desprende despois da intensa choiva faime sudar como nunca antes que o fixera na miña vida. Esta humidade convértese en sofocante se non se usa. Afortunadamente, son un cántabro. Cando tivésemos un bo tempo intentando localizar os monos de araña sen éxito, vin a pensar que non ía ver nesta ocasión, pero despois dun tempo comezaron a caer follas e sementes das árbores. Estaban todos alí! Un subgrupo de preto de 17-20 individuos. Eran os monos araña que estaban dando unha festa sobre as nosas cabezas. Dende unha pluma a fatiga e a calor desapareceu insoportable.

Os monos de arañas viven exclusivamente do centro e do sur de América. O nome débese á facilidade coa que agarra as ramas coas súas cinco extremidades, que visualmente recorda aos arácnidos. E digo cinco e non catro porque teñen unha poderosa cola non apreciada que pode soportar o seu peso, grazas a que poden colgar o reverso sen ningún problema.

O mono de araña é o segundo máis rápido posible no Mundo despois do Gibbon, xa que pode xirar os seus ombreiros ata 320º, o que o fai un verdadeiro acrobat que vai desde a rama, balance e agarrándoos para tomar un novo impulso ata que a próxima necesidade de parar.

‘Monkey Combs’

O 'pente que usa os monos de araña. | Por exemplo | Em'peine' que utilizan los monos araña. | E.M.

Aínda que os monos de araña teñen só catro dedos e falta de polgar, isto non os impediu innovar, xa que se descubriu recentemente que tamén fan uso de ferramentas , como é o caso das varas que utilizan zonas de arañazos do corpo que son unáciles sen axuda dalgún tipo de instrumento.

Os monos de araña son das poucas especies de primates que usan un sistema de fusión , como fan moitos grupos humanos. Isto significa que para o día están divididos en subgrupos para buscar comida, xa que non é eficaz para ir a todos xuntos. Cando chega a noite, están agrupados en grupos de ata 50 individuos. Segundo estudos, a variación depende da cantidade de alimentos dispoñibles. Polo menos comida, máis dispersión. Este patrón é moi similar ao observado en humanos. Traballamos por separado para o día e nos atopamos co noso grupo ao final, para facer a vida social e interactuar coas nosas familias.

Pero un dos comportamentos que me chamou a atención e tiven a inmensa sorte de Testemuña en directo, foi o uso de peites para o noivo.Son algunhas bolas con pinchos que caen de algunhas árbores chamadas “peites de mono”, moi similar en forma e tamaño que os castiñeiros proporcionan en Europa pero menos afiada. Con estas bólas combinan e suavizan o cabelo. Ademais, cando contén aceites son excelentes para o coidado do cabelo. Entón, os abren e comen sementes que están dentro.

Cando os científicos analizaron os compoñentes das devanditas sementes, atoparon altas concentracións de minoxidil, un composto que se utilizou como crecente por décadas. Non me sorprende que a farmacéutica de todo o mundo estea investigando as selvas de Costa Rica en busca de novos ingredientes activos cos que aliviar as enfermidades humanas.

Despois de ter un bo tempo observando ao grupo, o pór do sol foi arroxado por riba. Era hora de regresar e poñer fin a dúas semanas de longas observacións de primates en Costa Rica. Non é a primeira vez que estiven nestas latitudes e estou seguro de que non será o último. Vou perder os cheiros e os ruídos da selva. Costa Rica ‘Suda’ vida pura para todos os seus poros.

Leave a Comment

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *