Quina és la diferència entre el jaguar i el lleopard?

Els grans felins comprenen 7 espècies. 5 d’elles pertanyen a l’gènere Panthera: el lleó, el tigre, el lleopard, el lleopard de les neus i el jaguar. Fora de l’gènere Panthera es troben el guepard (Acinonyx jubatus) i el puma (Puma concolor).

Totes aquestes espècies són molt conegudes i presenten múltiples similituds entre si. Destaquen per la seva gran grandària, són carnívores i sovint tenen un paper ecològic molt important com superdepredadores dels seus ecosistemes.

A més, aquests felins solen presentar patrons similars en el pelatge, que els ajuda a camuflar-se amb el medi i passar desapercebuts. Aquestes similituds poden produir confusions entre les espècies, com és el cas de l’jaguar i el lleopard. No obstant això, hi ha diverses característiques que permeten identificar-les correctament.

Diferències entre el jaguar i el lleopard

En les següents línies, t’explicarem la diferència entre el jaguar i el lleopard, uns de els grans felins més similars i freqüentment confosos. No t’ho perdis.

Distribució geogràfica i hàbitat

Un dels aspectes que més es passa per alt a l’identificar espècies és la localització geogràfica. Sempre que 2 espècies visquin en zones diferents, és fàcil saber a quina espècie pertany un exemplar sol coneixent el seu origen -fins i tot si totes dues són idèntiques o molt semblants -.

Aquest és el cas de l’jaguar i el lleopard. El jaguar (Panthera onca) és present a Mèxic i la frontera sud dels Estats Units, Amèrica Central i bona part de Sud-amèrica. Cal destacar que històricament estava molt més distribuït. Es calcula que actualment ocupa al voltant de l’50% del seu rang històric.

Un exemplar de jaguar i lleopard.

Un exemplar de jaguar i lleopard.

Un jaguar.

en aquests llocs, habiten preferentment en boscos densos prop de cossos d’aigua, a la que estan molt associats. El jaguar sol trobar sobretot en boscos tropicals humits i secs de baixa altitud, però també pot ocupar altres hàbitats, com pantans o prades.

El lleopard (Panthera pardus) es troba a Àfrica i Àsia. Tenen un dels rangs més amplis de tots els fèlids. De nou, la seva distribució està molt fragmentada, reduïda i les seves dinàmiques poblacionals varien molt depenent de la zona.

Els seus hàbitats són molt variats, des de zones desèrtiques i semidesèrtiques a regions muntanyoses, prats i boscos tropicals. Algunes poblacions sobreviuen fins i tot en àrees nevades o urbanes.

Característiques morfològiques

Els jaguars són més alts que els lleopards, encara que la seva altura és molt similar. A més, els jaguars són més amples, musculosos i pesats. Així mateix, el cap dels jaguars és més gran i arrodonida i la seva mandíbula més poderosa. La seva cua és també més curta que la dels lleopards.

Per tot això, els jaguars donen un aspecte més compacte i robust, mentre que els lleopards són més gràcils. Pel que fa a la color, tots dos tenen un pelatge daurat que passa a blanc a la part ventral i estan coberts de taques negres més o menys circulars, anomenades rosetes.

Les rosetes dels jaguars tenen punts negres al centre , són més grans i estan més separades entre si. Les dels lleopards no tenen aquests punts, ja que són més més petites i estan mes juntes.

Aquest detall tan senzill pot ser molt útil a l’hora d’identificar-los, però en totes dues espècies existeixen a més individus melànics, el pelatge és molt fosc o completament negre, el que eliminaria aquesta diferència. Popularment, es coneix a aquests individus com panteres negres.

Comportament i dieta de l’jaguar i el lleopard

La dieta dels lleopards és increïblement variada. Prefereixen els ungulats de mida, però depenent de la disponibilitat i la competència per l’aliment, poden menjar des de mamífers a aus, rèptils i fins i tot insectes. A més, molts individus són capaços d’especialitzar en un tipus de presa en concret.

Després d’obtenir una presa, els lleopards solen amagar-la entre la vegetació o pujar-la a arbres per evitar que sigui robada per competidors, ja que a sovint comparteixen hàbitat amb depredadors més grans.

Els jaguars també tenen dietes molt variables. Encara que prefereixen ungulats de grans dimensions, també consumeixen preses més petites. A diferència d’altres fèlids són grans nedadors, per la qual cosa sovint cacen peixos i tortugues o fins i tot caimans i anacondes.

Els jaguars són els depredadors més grans dels seus ecosistemes, de manera que normalment no tenen la necessitat d’amagar les seves preses.

Un exemplar de lleopard .

Un exemplar de lleopard .

Un lleopard .

Aquestes són les distincions més importants a l’hora de discernir les dues espècies . Tant lleopards com jaguars exerceixen papers fonamentals en els seus ecosistemes. Actualment , tots dos estan patint declivis poblacionals , per la qual cosa és important conèixer-los per apreciar-los , protegir-los i evitar la seva desaparició.

Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *